De koffiehuiseigenaar

Maria van Lamoen (24) Studie: Vakschool Wageningen (2002-2005) Werk: koffiehuiseigenaar Huis: studentenhuis Laatste film: Into the wild Brutomaandsalaris: 500 euro Europa, nederland, Utrecht, 24-06-2008 Marion van Lamoen, eigenaar van koffie-lunchroom 'Keek'. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Maria van Lamoen (24)

Studie: Vakschool Wageningen (2002-2005)Werk: koffiehuiseigenaarHuis: studentenhuisLaatste film: Into the wildBrutomaandsalaris: 500 euro

U verdient 500 euro per maand. Dat is niet veel.

„Die 500 euro is het bedrag dat ik voorlopig maandelijks als salaris aan mezelf overmaak. Ik ben op 1 mei begonnen met mijn eigen koffiehuis Keek in Utrecht. Keek staat voor Kust en Eerlijke Koffie. Het is een kruising tussen een koffiehuis en een galerie. Je kunt bij mij koffiedrinken en lunchen, maar ik exposeer en verkoop ook schilderijen, lampen en beelden. Ik wilde altijd al een eigen horecazaak beginnen. Daarnaast hou ik van kunst. De combinatie van kunst en koffie past goed bij de wijk waarin mijn zaak is gevestigd: het museumkwartier. Op loopafstand van het Catharijneconvent en het Centraal Museum.”

Wat trekt u zo aan in kunst?

„Ik hou vooral van abstract werk, omdat het de kijker uitdaagt er zelf betekenis aan te geven. Abstracte kunst is vaak een aanleiding tot gesprek. Dat merkte ik bij de opening van mijn koffiehuis. Bezoekers die elkaar niet kenden kwamen makkelijk met elkaar in contact. Daarnaast kan kunst natuurlijk een verrassende blik op de wereld werpen. Voor mijn koffiehuis geldt dat vrij letterlijk: de achterste ruimte heeft geen ramen. In plaats daarvan hebben de gasten uitzicht op de schilderijen.”

Waarom wilde u een eigen zaak beginnen?

„Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn vader heeft een ICT-bedrijf en mijn moeder had 26 jaar lang een speelgoedzaak. Ik ben opgevoed met het idee dat het opzetten van een eigen bedrijf de normaalste zaak van de wereld is. Toen ik klaar was met mijn studie heb ik eerst wat los-vaste baantjes gehad, maar dat waren voor mij altijd tijdelijke oplossingen. Toen mijn moeder besloot te stoppen met de speelgoedwinkel heb ik voorgesteld om het pand van haar te huren en er een koffiehuis in te vestigen. Dat is uiteindelijk gelukt.”

    • Tobias Reijngoud