De hel naar ’n ontwerp van Ikea

Previously Unreleased: The Bothersome Man. Regie: Jens Lien. Met: Trond Fausa Aurvaag. In: Filmmuseum, Amsterdam op 25 juni 21.30u, 26 t/m 30 juni 1 + 2 juli 19.45u.

Met de Noors-IJslandse zwarte horrorkomedie The Bothersome Man (Den brysomme mannen) van Jens Lien uit 2006 gaat het zomerprogramma Previously Unreleased in het Filmmuseum Amsterdam direct sterk van start. Net zoals zoveel Scandinavische fantastiek (denk aan de verrassingshit Adam’s Apples ) is het een film die je het gevoel geeft dat Alex van Warmerdam eigenlijk griezelfilms zou moeten maken. Of alsof Jacques Tati eeuwen later nog eens dwaalt door zijn Tativille dat hij voor zijn droogkomische dystopie Playtime (1967) liet bouwen.

De veertigjarige Andreas is een man in de war die op een dag ontwaakt in een wereld die eruit ziet alsof de hel door de binnenhuisarchitecten van Ikea is ontworpen. Hij verdraagt de alledaagse absurditeiten die hij daar aantreft met uitgestreken smoel en een verdachte gelatenheid. Maar het begint te knagen. Er klopt iets niet. Die gortdroge humor redt deze film van de maatschappelijke schets die er natuurlijk in verstopt zit.

Het bijzondere camerawerk (uitgebleekt Oslo) rechtvaardigt dat The Bothersome Man na vertoning op het Amsterdam Fantastic Film Festival, waar hij vorig jaar met de Black Tulip Award de hoofdprijs won, nogmaals op het grote doek wordt vertoond. En in dit vangnet-programma laat het Filmmuseum de komende maanden nog veel meer moois zien.

    • Dana Linssen