dagje euro 2008

De Zwitserse autoriteiten verwachten zo’n 90.000 fans uit Duitsland en Turkije voor de halve finale van het EK. Het duel brengt volgens de organisatoren in Basel een verhoogd risico met zich mee. Er zijn daarom extra veiligheidsmaatregelen genomen.

De Spaanse bondscoach Luis Aragonés legt zijn taken na het EK neer, ongeacht de prestaties van Spanje. „Het is over en uit. Punt”, zei Aragonés gisteren. Hij bereikte met Spanje voor de eerste keer in 24 jaar de halve finales van het EK. Daarin is Rusland morgen de tegenstander. „Ik ben blij dat mijn werk zich waar maakt”, aldus Aragonés. „Maar ik ga de Spaanse voetbalbond niet om contractverlenging vragen.”

De Duitse voetballers kunnen 150.000 euro op hun bankrekening bijschrijven als ze vanavond de finale van het EK halen. Winst van de Europese titel is helemaal lucratief. Elke speler krijgt in dat geval 250.000 euro. De Duitse voetbalbond verdiende aan de prestaties van die Mannschaft tot nu toe al 14,5 miljoen. Dat kan bij het veroveren van de cup oplopen tot 22 miljoen.

Duitsland heeft gisteren met 23 spelers de afsluitende training voor de halve finale tegen Turkije afgewerkt. Ook Torsten Frings verscheen op het trainingsveld. De 31-jarige middenvelder heeft een gebroken rib, maar kan met een beschermend korset waarschijnlijk vanavond toch in actie komen. Bondscoach Joachim Löw heeft verder een gezonde selectie tot zijn beschikking, zonder schorsingen.

Guus Hiddink vindt dat zijn spelers morgen vooral van de halve finale moeten genieten. „Ongeacht wat het resultaat zal zijn, de spelers worden er beter van”, zei de Nederlander gisteren na de training van het Russische elftal. Hiddink is niet van plan zijn spelers onder veel druk te zetten. „Als je kunt genieten, speel je meestal ook goed”, hield hij de internationale media voor.

De Duitse aanvoerder Michael Ballack heeft gisteren oorlog voorspeld voor de wedstrijd tegen Turkije. „We spelen tegen een geweldige tegenstander. Er is, denk ik, geen favoriet voor de zege”, aldus Ballack. „Het wordt een ware veldslag.”

De halve finale van het EK tussen Duitsland en Turkije zorgt bij de oosterburen morgen voor vreugde én verdriet. In Duitsland wonen 2,4 miljoen Turken. De laatste keer dat Duitsland wist te winnen van Turkije dateert alweer van bijna zestien jaar geleden. De Duitsers wonnen in 1992 met 1-0. Sindsdien boekte Turkije twee overwinningen; één keer bleef het 0-0. De laatste keer dat de ploegen tegenover elkaar stonden was in 2005. Turkije won het vriendschappelijke duel in Istanbul met 2-1.

Het EK voetbal is ook minder succesvol verlopen voor supermarkten. Door de uitschakeling van het Nederlands elftal in de kwartfinale bleef de extra omzet voor supermarkten steken op 31 miljoen euro. Tijdens het wereldkampioenschap in Duitsland twee jaar geleden hadden de supermarkten 40 miljoen euro extra omzet.