Consumentenvertrouwen VS daalt verder

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is fors gedaald in de maand juni. De vertrouwensindex, die wordt gepubliceerd door de Amerikaanse Conference Board, kwam uit op een waarde van 50,4 tegen 58,1 in mei. Dat is het laagste peil in zestien jaar.

Het cijfer was veel lager dan verwacht. Analisten gingen uit van van een stand van 56,4. De Amerikaanse consument maakt zich grote zorgen over de hoge brandstofprijzen, de huizencrisis en de verslechterende arbeidsmarkt. Daar komt nog de vrees voor een economische recessie bovenop. De angst bestaat dat deze factoren, samen met de oplopende inflatie, de consumentenbestedingen onder druk zullen zetten. De uitgaven van consumenten zijn goed voor tweederde van het Amerikaanse bruto binnenlands product.

Opvallend was vooral dat de economische vooruitzichten, een deelvraag in het onderzoek naar consumentenvertrouwen, zijn gedaald tot het laagste punt sinds de meting in 1964 begon.

Ook in Europa blijkt het vertrouwen gedaald. Zowel Duitsland als Italië rapporteerde lagere standen voor het consumentenvertrouwen. In Duitsland liep de GfK-index terug van een waarde van 4,7 in mei tot 3,9 in juni. In Italië daalde de vertrouwensindex van 103,2 in mei tot 100 in juni.

In Nederland komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) morgen met gegevens over het verloop van het consumentenvertrouwen tot en met juni. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden op vragen over de economie is na een piek van 17 halverwege vorig jaar, sindsdien voortdurend gedaald tot een waarde van -17 in mei.