Buitenweg (GL) verlaat parlement

Europarlementariër Kathalijne Buitenweg (38, GroenLinks) verlaat de politiek bij de verkiezingen in juni 2009. Buitenweg heeft besloten zich volgend jaar niet opnieuw kandidaat te stellen voor het Europees Parlement, waar ze in 1999 lid van werd. „Na tien jaar als Europarlementariër vind ik het tijd om buiten de politiek werkervaring op te doen”, aldus Buitenweg. „Bovendien wil ik ook eens door de week een avond thuis met mijn gezin doorbrengen.”

Buitenweg ontkent stellig dat zij zich zou willen klaarmaken voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. „Ik ga nu echt iets anders doen”, zegt Buitenweg. „Misschien iets bij een maatschappelijke organisatie of als presentatrice van het nog te bedenken tv-programma Goedemorgen Europa.”

Joost Lagendijk, de andere GroenLinks-Europarlementariër, maakte in april bekend dat hij uit het Europarlement en de politiek stapt. Buitenweg zegt te beseffen dat haar partij nu op zoek moet naar een geheel nieuwe fractie. „De partij heeft nu ruim de tijd om nieuwe kandidaten te zoeken.”