Britse rechter wil geen anonieme getuigenissen

Veroordelingen voor moord en andere ernstige vergrijpen zijn in Groot-Brittannië plotseling op losse schroeven komen te staan door een rechterlijke uitspraak dat het gebruik van anonieme getuigenissen niet langer toelaatbaar is.

De Britse regering probeert nu met een noodwet te voorkomen dat allerlei veroordeelde criminelen op korte termijn op vrije voeten komen.

Een rechter in Londen verklaarde gisteren het proces van twee mannen die terechtstonden op verdenking van moord op een zakenman ongeldig, omdat er gebruik was gemaakt van vier anonieme getuigenverklaringen. Hij gelastte een nieuw proces.

De rechter verwees naar een uitspraak van vorige week van de zogeheten Law Lords, het hoogste Britse rechtscollege. Die concludeerden in een beroepszaak dat de waarborg van anonimiteit voor getuigen in strijd was met het fundamentele beginsel dat een aangeklaagde het recht heeft te weten wie hem beschuldigt.

De uitspraak betekent dat talrijke reeds veroordeelde mensen in beroep kunnen gaan. De laatste jaren zijn veroordelingen op grond van anonieme getuigenissen usance geworden. Op verzoek van politie en justitie verleende een rechter in zulke gevallen waarborgen aan de getuige dat zijn identiteit niet bekend zou worden gemaakt.

Politie en justitie vrezen dat het nu veel moeilijker zal worden mensen veroordeeld te krijgen, omdat veel getuigen geen belastende verklaringen over de verdachte meer zullen durven afleggen uit angst voor represailles.

De regering van premier Gordon Brown wil vermijden dat reeds veroordeelde mensen vrij over straat gaan. Ze heeft al contact opgenomen met de oppositiepartijen in het Lagerhuis, die zich eveneens zorgen maken. Maar het is nog onduidelijk op welke tegenmaatregel zij zinnen.

In de Britse media wordt gesuggereerd dat de Britten wellicht naar Amerikaans voorbeeld een goed programma moeten opzetten om getuigen te beschermen. Juristen waarschuwen echter dat het uitermate lastig zal zijn van de anonieme getuigenissen af te stappen, omdat de praktijk de laatste jaren zo wijdverbreid is geraakt.