Barclays trekt 5,7 mld nieuw kapitaal aan

De Britse bank Barclays wil haar kapitaalspositie versterken door voor 4,5 miljoen pond (5,7 miljard euro) aan nieuwe aandelen uit te geven. Staatsfondsen uit China en Qatar hebben zich aan de emissie verbonden.

Barclays heeft de kapitaalsinjectie nodig omdat de bank flink te lijden heeft gehad van de kredietcrisis. In de afgelopen anderhalf jaar heeft de bank uit Londen 3 miljard pond moeten afboeken als gevolg van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Als belegger had Barclays een behoorlijke positie in besmette hypotheekobligaties, die gelieerd zijn aan de laagwaardige (subprime) hypotheken in de Verenigde Staten.

Vanochtend maakte de bank, die vorig jaar de strijd om ABN Amro verloor, de details bekend van de eerder deze maand al aangekondigde aandelenemissie. Barclays wil de komende maand in totaal ruim 1,5 miljard nieuwe aandelen uitgeven, verdeeld over twee tranches.

Het eerste deel (169 miljoen aandelen voor 296 pence per aandeel) gaat naar de Japanse bank Sumitomi Mitsui en moet 500 miljoen pond opleveren. De tweede tranche (ruim 1,4 miljard aandelen voor 282 pence) wordt voor het grootste deel verdeeld over verschillende Aziatische investeringsmaatschappijen. Zo krijgt het staatsfonds van Qatar QIA een belang van ruim 7 procent in Barclays, en de privé-investeringsmaatschappij van sjeik Al-Thani zo’n 2,4 procent. Ook de China Development Bank en het Singaporese Temasek doen mee aan de emissie. Deze twee staatsbedrijven hadden vorig jaar al enkele miljarden in Barclays gestoken, mede om het (uiteindelijk mislukte) bod op ABN Amro mogelijk te maken.

In een toelichting zei Barclays-topman John Varley dat de emissie niet alleen nodig was om de verzwakte balans te versterken, maar ook om nieuwe activiteiten in zowel het zakenbankieren als op de markt voor consumenten en kleine bedrijven te financieren.

Barclays is niet de eerste Britse bank die een miljardenemissie nodig heeft ten gevolge van de kredietcrisis. Royal Bank of Scotland, de nieuwe eigenaar van ABN Amro, haalde in april omgerekend 14 miljard euro op.

Lees over eerdere kapitaalinjecties op nrc.nl/kredietcrisis