Apothekers eisen oude medicijnprijs

De farmaceutische groothandels en apothekers willen dat zorgverzekeraars alle leveranciers van medicijnen weer accepteren. Ook vinden ze dat recente prijsverlagingen van medicijnen onterecht tot stand zijn gekomen.

Dat hebben ze gisteren gezegd in een kort geding voor de rechtbank in Utrecht. Vorige maand besloten zorgverzekeraars vanaf 1 juli van 32 veel verkochte zogenoemde generieke medicijnen alleen de goedkoopste te vergoeden. Generieke medicijnen werken hetzelfde als merkmedicijnen, ze zijn veel goedkoper en dragen de naam van een huismerk.

Zorgverzekeraars hebben sinds kort de wettelijke mogelijkheid bij een deel van de medicijnen alleen de goedkoopste variant te vergoeden. In het kort geding stelden apothekers en groothandels dat de aanbestedingsprocedure niet goed is verlopen. Verzekeraars zouden identieke voorwaarden hebben gesteld. Dat is volgens de eiser „verboden afgestemd gedrag”.

De tegenpartij zei dat het geen aanbesteding was, zodat het verwijt niet opgaat. Bovendien verschilden de voorwaarden van verzekeraars wel. Daarom kan volgens haar niet worden gesproken over onterecht uitgeoefende marktmacht.

Sinds de maatregel zijn de prijzen van 32 generieke medicijnen tot meer dan 90 procent gedaald. Aanstaande vrijdag doet de rechter in Utrecht uitspraak.

Als protest tegen het beleid hebben vanmorgen twintig apothekers de ingang van het Nijmeegse hoofdkantoor van zorgverzekeraar Univë-VGZ-IZA-Trias bezet.