Anti-terreurgeld Pakistan is zoek

Een groot deel van de miljarden die Pakistan kreeg van de Verenigde Staten in de strijd tegen terreur is zoek. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de interne accountantsdienst van de Amerikaanse overheid.

Pakistan is in Amerikaanse ogen een belangrijke bondgenoot in de oorlog tegen het terrorisme. Het land kreeg daarom na de terreuraanslagen in New York en Washington in 2001 meer dan tien miljard dollar (zo’n zes miljard euro) waarvan ongeveer zes miljard te besteden aan militaire doelen.

Uit het onderzoek blijkt dat de besteding van de miljarden – die liep via het ministerie van Defensie – niet of nauwelijks kan worden verantwoord

Congresleden vrezen dat Pakistan de Verenigde Staten gebruikt als melkkoe. Zo ontdekte de interne accountantsdienst dat het land onlangs meer dan 200 miljoen dollar kreeg voor de aanschaf van een radarsysteem, terwijl de Talibaan en Al-Qaeda helemaal geen luchtmacht hebben.

Het rapport staat bol van dit soort voorbeelden. Zo zou ongeveer 45 miljoen dollar zijn betaald voor bunkers en wegen. Maar niets wijst erop dat die ooit gebouwd zijn.

Ook kreeg Pakistan 3,7 miljoen dollar om het wagenpark van zijn marine te onderhouden. Die marine beschikt over minder dan twintig voertuigen. Uit de verantwoording bleek bovendien dat er zowel is betaald voor „schade aan voertuigen” als voor „reparatie van voertuigen”.

Het ministerie verdedigt zich door te zeggen dat Pakistan „meer Talibaan en Al-Qaeda-leden heeft gevangen of gedood” dan andere coalitiegenoten. En dat het financieringsprogramma heel succesvol is. (AP)