Aanhouding na fatale brand in botenloods

De eigenaar van de botenloods bij de Punt, waar vorige maand drie brandweerlieden om het leven kwamen, is vanmorgen door de politie aangehouden. Hij wordt verdacht van knoeien aan de meterkast.

Met de arrestatie van de 52-jarige Wessel B. herstellen het Openbaar Ministerie en de politie Drenthe „een fout” die eerder in het onderzoek naar de brand was gemaakt. Nadat het strafrechtelijk onderzoek was afgesloten met de conclusie dat de brand „een technische oorzaak had” waarvoor niemand verantwoordelijk was, ontdekte de politie namelijk dat een deel van het in beslag genomen materiaal niet was onderzocht door de technische recherche. „We zijn heel blij dat de politie dit direct aan ons heeft gemeld”, zegt de woordvoerder van het OM.

B. wordt verdacht van „het manipuleren van het elektriciteitsnetwerk”, waardoor de brand is ontstaan. Dat gebeurde op 9 mei, kort na twee uur ’s middags. Zelf knoeien in de meterkast is strafbaar volgens artikel 116 bis van het Wetboek van strafrecht en kan, als er mensen door zijn omgekomen, worden bestraft met vijftien jaar gevangenisstraf.

Een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van de Amsterdamse hoogleraar en rampendeskundige Helsloot kwam maandag tot de conclusie dat de dood van de drie brandweermannen „een vermijdbaar incident” was en geen „risico van het vak” mag worden genoemd. De commissie plaatst vraagtekens bij „de groepsbesluitvorming” door de commandant en zijn ploeg waarna het drietal de loods binnenging.

In het rapport staat dat twee dagen voor de brand ook al kortsluiting was opgetreden op dezelfde plek. Daar is toen volgens het Openbaar Ministerie „op advies van energiebedrijf Essent” een installatiebedrijf bij gehaald.

Op 9 mei ontstond brand op dezelfde plek. De brandweermannen op weg naar de loods kennen die ruimte, ten minste een van hen knutselt er volgens de onderzoekers vaak aan zijn crossauto. Ze bespraken, aldus het rapport, „de gevaren van gasflessen, de aanwezigheid van allerhande brandbare vloeistoffen en polyester boten”.