Wat moet de EU met dat veelzijdige stukje vlees?

‘Kip, het meest veelzijdige stukje vlees. Kíííp! Deze reclame werd mede mogelijk gemaakt met steun van de Europese Unie’, zo klinkt een spotje op de radio. „Waarom sponsort de EU reclame voor het consumeren van kip?”, vraagt Andre Snoeijer uit Gouda

Groenten, fruit, vezelvlas, bloemen, planten, olijfolie, tafelolijven, melk, zuivelproducten, honing, (pluimvee)vlees, wijnen – en dan nog is de lijst niet compleet. Allemaal landbouwproducten die in aanmerking komen voor subsidie binnen het promotieprogramma van de Europese Commissie.

De EU geeft jaarlijks ongeveer 40 miljoen euro uit om de afzet van deze waren te bevorderen. De reclamecampagnes ‘Gek op bloemen!’ en ’Je lijf schreeuwt om zuivel!’ zijn bijvoorbeeld ook zo gesteund. Momenteel lopen in Nederland vijftien projecten, waarmee in totaal 10 miljoen euro is gemoeid. Kip is er in 2007 als enige bijgekomen.

„We willen kip positief onder de aandacht brengen, want het imago was niet goed na de vogelgriep in 2006”, zegt Pascalle de Ruyter van de Productschappen Vee Vlees en Eieren die de kipcampagne uitvoert. Van de kosten van in totaal 5,8 miljoen euro betalen de sector en de EU ieder de helft. Voorwaarde voor de subsidie (verspreid over 2008 en 2009) was dat de Europese Unie zou worden genoemd. De Ruyter: „De kipcampagne bestaat al langer, maar nu vermelden we dus de EU erbij.”

De SP is kritisch. SP-Kamerlid Harry van Bommel stelde in april Kamervragen aan landbouwminister Verburg. „De subsidie is verleend omdat er twee jaar terug te weinig kippenvlees is verkocht”, aldus Van Bommel. „Inmiddels is de verkoop weer op niveau, dus het is vreemd dan alsnog geld te geven. Het ondermijnt het draagvlak van de EU.” In het najaar komt hij met voorstellen voor subsidiebeperking.

Vorig jaar aten we in Nederland per persoon gemiddeld 18,2 kilo kip, tegenover 40,8 kilo varkensvlees en 17,4 kilo rundvlees. Voor de laatste twee vleessoorten – veelzijdig of niet – is voor zover bekend nog geen subsidieaanvraag ingediend.

Jessica van Geel

    • Jessica van Geel