VN-Veiligheidsraad veroordeelt Mugabe

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren unaniem een veroordeling uitgesproken over het regime van president Robert Mugabe van Zimbabwe. In een niet-bindende verklaring noemen de vijftien leden van de Veiligheidsraad een vrije en eerlijke stembusgang in het Afrikaanse land „onmogelijk”.

De veroordeling door de raad is een bewijs voor de groeiende internationale afkeuring over het optreden van de Zimbabweaanse regering in de aanloop naar de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen, aanstaande vrijdag. Ook Afrikaanse buurlanden, die doorgaans mild zijn jegens elkaar, leveren steeds meer kritiek op Mugabe. Veel waarnemers menen dat een oplossing voor de crisis in Zimbabwe uiteindelijk moet komen van landen in de regio.

ANC-leider Jacob Zuma, die volgend jaar vermoedelijk president wordt van Zuid-Afrika, riep vanochtend op tot ingrijpen in Zimbabwe door de Verenigde Naties en door SADC, het samenwerkingsverband van landen in zuidelijk Afrika. Volgens Zuma is de situatie in Zimbabwe „onbeheersbaar”.

Ook president Dos Santos van Angola, die geldt als medestander van Mugabe, leverde voor het eerst openlijk kritiek. Dos Santos riep Mugabe op een einde te maken aan „de intimidatie en het geweld”.

Vooralsnog geldt het als onwaarschijnlijk dat de buurlanden van Zimbabwe daadwerkelijk zullen ingrijpen. De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, fel bekritiseerd vanwege zijn vruchteloze pogingen om in opdracht van SADC regering en oppositie in Zimbabwe tot elkaar te brengen, zegt nog altijd te hopen op een compromis in Zimbabwe.

Oppositieleider Morgan Tsvangirai zei vanochtend dat hij op korte termijn de Nederlandse ambassade in Harare wil verlaten. Tsvangirai, die zondag de ambassade in vluchtte, is naar eigen zeggen door de Zimbabweaanse regering verzekerd dat hem niets zal overkomen.

Tsvangirai kondigde zondag aan dat hij zich terugtrekt uit de tweede kiesronde wegens het toenemende geweld tegen zijn achterban. Zeker 86 leden van zijn partij zouden zijn vermoord door militanten van Mugabe’s partij ZANU-PF. Tsvangirai won de eerste ronde, maar niet met een beslissende meerderheid.

Politieke keuze: pagina 5