Van trotse fans tot Oranjestumpers

Normaal gesproken houd ik niet van voetbal. Maar ook ik heb me de afgelopen tijd laten meeslepen door de Oranjegekte en het zicht op een eventuele grootse overwinning. Als inwoner van Bazel was ik extra trots `mijn` stad zo oranje en vrolijk te zien. Tot dat ene fluitsignaal. Honderdduizend Nederlanders veranderden van goedgemutste en trouwe supporters in zielige stumpers en ordinaire vandalen zonder enig incasseringsvermogen. Oranje, bedankt voor het verbouwen van mijn auto. Als het goed lijkt te gaan vinden we alles prachtig, maar als het even tegenzit, laten we alle hoop varen en zitten we in zak en as. Wat voor goeds kan er van dit laffe volkje komen?

Trots op Nederland? Kan dat dan alleen als we altijd maar Europees kampioen worden, er geen praktiserend moslims meer wonen en de files zijn opgelost? Ik hield al niet van voetbal, nu alleen nog minder. Van Nederland houd ik nog steeds, zoals een kind van zijn demente moeder houdt.

    • Jan van Maanen Bazel