Universiteit Tilburg kaapt vakgroep

Ze schreven het al in een stukje op de website van het ICT-onderzoek Platform Nederland. Jaap van den Herik en Eric Postma, beiden hoogleraar informatica in Maastricht, zijn ontevreden over het uitblijven van een grote doorbraak in het informaticaonderzoek. Oorzaak: geldgebrek.

Nu vertrekken beide hoogleraren naar Tilburg, waar ze meer onderzoeksgeld zouden krijgen. Wat deze transfer bijzonder maakt, is dat Van den Herik en Postma een aanzienlijk deel van de Maastrichtse vakgroep informatica meenemen. Van acht mensen is de overstap al zeker, zegt Van den Herik, en een aantal anderen is benaderd.

Een enkele keer stapt een gerenommeerde hoogleraar over naar de concurrent. Zo verruilde neerlandicus Frits van Oostrom in 2002 Leiden voor Utrecht. Maar het is zeer zeldzaam dat zo’n groot deel van een vakgroep naar een andere universiteit vertrekt.

Behalve het onderzoeksgeld gaf volgens Van den Herik de geboden onderzoeksvrijheid de doorslag. „In Maastricht hadden we niet genoeg ruimte om onze werkzaamheden uit te breiden. Er dreigden altijd bezuinigingen. In Tilburg mogen we onze gang gaan.” Maastricht heeft niet goed opgelet, zegt de hoogleraar. „ Ze hadden dit kunnen voorkomen door me te ondersteunen.”

Decaan Louis Boon van het Maastricht ICT Competence Centre zegt dat van slechts vier mensen de overstap zeker is. Hij „weet niet waar Van den Herik vandaan haalt” dat er moest worden bezuinigd in Maastricht. „We hadden net wat extra geld binnengehaald voor informaticaonderzoek”.

Voor de twee vertrekkende hoogleraren komt er één terug. Boon: „En we gaan het onderzoek heroriënteren. Dit vertrek biedt ook weer nieuwe kansen.”