Televisie Voorkeur

In het culturele magazine The culture show een gesprek met regisseur Nicolas Roeg, bijna 80 jaar oud en bekend van films als Performance, Don’t look now, The man who fell to earth en The witches. BBC 2, 23.00-23.30u.

actualiteiten

EénVandaag. De traditionele mosselvangst beschadigt de bodem van de Waddenzee. Mosselvissers vonden een duurzaam alternatief in zogenoemde mosselzaadinvanginstallaties. De garnalenvissers vrezen nu hun visstekken kwijt te raken door een web van mosselnetten in de Waddenzee. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Gesprek met Jaap Seidell, hoogleraar en obesitasdeskundige aan de VU, die in Zwolle onderzoek deed naar dikke kinderen. Die wonen vooral in de achterstandswijken is zijn conclusie. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova/Den Haag vandaag. De twee militairen die vorig jaar in Eindhoven een zwerver zouden hebben aangevallen, vertellen voor de camera dat het juist andersom is gegaan. Ze zijn verontwaardigd dat minister Middelkoop van Defensie hen indertijd meteen veroordeelde. Verder een item over Nederlandse wanbetalers op de Belgische huizenmarkt. En de actuele ontwikkelingen in Zimbabwe. Ned. 2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

Het gesprek. SP-voorman Jan Marijnissen, die vorige week aftrad als fractieleider, interviewt voormalig keeper Hans van Breukelen over voetbal en het EK 2008. Het gesprek, 19.30-20.30u.

documentaire

Die Luftbrücke: Legende und Wahrheit. Documentaire over de blokkade in 1948 van het toenmalige West-Berlijn door de Sovjet-Unie en de luchtbrug die de Amerikanen en Engelsen daarna organiseerden om de afgesloten stad te bevoorraden. Het was de eerste grote krachtmeting tussen de staten die samen tegen Hitler hadden gevochten, maar daarna tegenover elkaar kwamen te staan. De documentaire rekent af met de vele legendarische en heroïsche verhalen over de blokkade en de luchtbrug. ZDF, 20.15-21.00u.

Olympische verhalen. De vierde aflevering over de Belgische olympische geschiedenis gaat over zeiler André Nelis (Finn-klasse). Hij veroverde zilver in 1956 in Melbourne en brons in Rome in 1960. Verder over zwemster Brigitte Becue. Zij ging naar vier Olympische Spelen, maar haalde nooit een medaille, hoewel ze wel schitterde op vele andere kampioenschappen. Ze was op haar sterkst tijdens de Spelen van 1996 in Atlanta: klaar voor het podium op de 100 en 200 meter schoolslag. Maar door relatieproblemen met coach en partner Stefan Obreno was ze zo van slag dat ze niet wist te presteren. België 2, 21.15-21.45u.

Men in danger. Franse documentaire over het verband tussen milieuvervuiling en hormonale stoornissen die zorgen voor een dalende mannelijke vruchtbaarheid bij de mens en andere diersoorten. De spermaproductie van mannen is spectaculair gedaald in de laatste vijftig jaar. Tegelijkertijd wordt een verontrustende stijging vastgesteld van kanker aan de zaadballen en misvormingen van de mannelijke geslachtsorganen. Volgens de Deense onderzoeker Niels Skakkebaek wordt de mannelijke vruchtbaarheid net zo erg bedreigd als de natuur en het klimaat. De populatie van vissen en kikkers wordt steeds vrouwelijker, alligators en vogels vertonen vaak vreemde seksuele misvormingen en dieren gedragen zich over het algemeen soms heel vreemd. België 2, 22.10-23.05u.

Informatief

Vinger aan de pols: Hoe ga je om met tegenslag ? Eerste van een serie reportages over bijzondere mensen die een zware tegenslag of zelfs levensbedreigende klap moesten incasseren en die te boven kwamen. In de eerste aflevering een portret van tv-presentatrice Nance Coolen, die lijdt aan de ziekte van Crohn, een chronische darmkwaal die veel pijn veroorzaakt. Ned.1., 21.10-21.45u.

Profiel: Patty Brard. Overzicht van de carrière van de televisiepersoonlijkheid Patty Brard: wispelturig, exotisch, extravagant en exhibitionistisch. Soms stort ze in, maar altijd veert ze weer op. En alles wat ze doet, heeft succes: van popgroep LUV tot Patty’s Posse en de Uri Gellershow. Gesprekken met o.a. Brards ontdekker en platenproducer Hans van Hemert, oud-televisieproducent en vriend Willem Herselman en haar beste vriendin van de middelbare school. Ned.3, 22.00-22.40u.

De mensen van de recherche. Eerste deel van een vierdelige reportageserie over rechercheurs van het Rotterdamse bureau Feijenoord-Ridderster. Vandaag gaan de rechercheurs op zoek naar een verdwenen vrouw van 86 jaar. Het lijkt erop dat een kleindochter er iets mee te maken heeft. Zedenrechercheur Rianne krijgt te maken met een meisje van vijftien dat aangifte komt doen van seksueel misbruik door haar oom. En in café Parkzicht is een schietpartij geweest met dodelijke afloop. Op de mobiele telefoon van het slachtoffer staat een bizar laatste bericht. Ned.1, 22.30-23.05u.

Sport

Tennis: Wimbledon. Samenvatting van de vandaag gespeelde wedstrijden o.m. in Today at Wimbledon, BBC 2, 21.00-22.00u. en in Wimbledon update, Net 5, 23.10-0.10u. Morgen live verslag op Net 5, 13.00-18.15u., BBC 2, 14.00-16.25u. en BBC 1, 14.45-19.00u.