Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Spioneren via de webcam van een ander is simpel

Spioneren via de webcam van een ander, zoals in de zaak die gisteren bekend werd? Het kan al lang met software van internet.

De digitale kinderlokker? Spioneren via de webcam? Beveiligingsexperts kijken er niet van op. Software om op afstand iemands computer – en dus ook zijn webcam – over te nemen is al jaren vrij verkrijgbaar op internet. Bekende programma’s zijn Sub7, Back Orifice, Pinch en Turkojan. De software is vaak gratis, maar Turkojans Silver Edition kost 179 dollar. Daarvoor krijgt de koper een pakket om kwaadaardige software te maken om computergebruikers te bespioneren.

De spionageprogramma’s worden trojan horses genoemd. De man die onlangs is gearresteerd voor het bespioneren van tienermeisjes, een zaak die gisteren bekend werd, gebruikte vermoedelijk ook een trojan horse. Die naam verwijst naar de manier waarop de programmaatjes toegang krijgen tot de pc van slachtoffers. Net als het Paard van Troje uit de Griekse mythologie doen zij zich voor als onschuldige geschenken. Denk aan een liedje in mp3-formaat, een digitale foto, een elektronische wenskaart. De argeloze ontvanger klikt op een bestandje of een link in de e-mail en direct is zijn pc besmet. Dat valt hem of haar niet altijd zwaar aan te rekenen: de meeste computergebruikers zijn snel verleid met een spannende foto, een nieuwe hit , ook al komen ze van een onbekend adres.

Als een pc is besmet kan hij zonder dat de eigenaar het merkt via internet contact zoeken met de maker van de trojan horse. Die kan vervolgens alles doen met de besmette computer wat hij wil: een grapje uithalen, de harde schijf wissen of de webcam aanzetten. Sommige makers van trojan horses hebben duizenden besmette pc’s in hun macht. Die gebruiken ze onder meer voor het versturen van spam. Computergebruikers merken dat hun pc is besmet omdat het apparaat nodeloos traag wordt. Een firewall helpt. Dit is beveiligingssoftware die de communicatie van een pc met internet beheert. Ook is een actuele virusscanner van belang. Het zijn de standaard vereisten voor veilig computergebruik, die elke keer als een incident rond computerbeveiliging in het nieuws komt, worden herhaald. Tot verveling van computerdeskundigen. Maar weer tot grote schrik van ouders die zich afvragen wat hun zonen en dochters allemaal uitspoken op de pc.