Somalië nu meest mislukte staat

Afrika ten zuiden van de Sahara levert zeven van de tien landen in de top van de nieuwe lijst van mislukte staten die het Amerikaanse blad Foreign Policy jaarlijks samen met de onafhankelijke onderzoeksorganisatie Fund for Peace opstelt. Somalië, vorig jaar nummer drie, heeft Soedan opgevolgd op de eerste plaats. Soedan staat nu twee, gevolgd door Zimbabwe, Tsjaad en het eerste niet-Afrikaanse land, Irak. De twee andere niet-Afrikaanse landen in de toptien zijn Afghanistan (7) en Pakistan (9).

De opstellers gebruiken twaalf sociale, economische, politieke en militaire indicatoren om tot hun oordeel over de (in)stabiliteit van 177 landen te komen. Somalië mist, sinds krijgsheren in 1991 president Mohammed Siad Barre ten val brachten, een functionerende regering. De uitwaaiering van het conflict in de West-Soedanese regio Darfur ondermijnt zowel Soedan als Tsjaad.

Hoewel het geweld in Irak, de nummer twee van vorig jaar, aanzienlijk is verminderd, is het land maar drie plaatsen gestegen op de lijst. Volgens Foreign Policy is de verbetering gebaseerd op kortetermijnfactoren die elk moment kunnen wegvallen.

Opmerkelijk is dat Israël op 58 voor het eerst onder de zwakste staten is gerangschikt. Dat heeft het land met name te danken aan de omstandigheden in de bezette Westelijke Jordaanoever, maar die „kunnen niet worden gescheiden van de stabiliteit van Israël zelf”.

Failed States Index 2008 www.foreignpolicy.com