Smokkelbende opgerold

In negen Europese landen zijn in totaal 75 mensen aangehouden wegens betrokkenheid bij omvangrijke smokkel van voornamelijk Koerden uit Irak naar Europa.

Dit is gisteren in Parijs bekendgemaakt door de Europese politiedienst Europol, die de zogenoemde ‘Operatie Bagdad’ coördineerde. In Frankrijk werden gisteren 24 verdachten opgepakt. De meeste andere arrestaties hadden ook gisteren plaats. In Nederland werden gisteren drie aanhoudingen verricht in Leeuwarden.

Aan de hele operatie deden ongeveer 1.300 politiemensen in tien Europese landen mee. Behalve Frankrijk en Nederland waren dat België, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Groot-Brittannië, Ierland, Noorwegen en Zweden. Alleen in Denemarken werden geen arrestaties verricht.

Verreweg de meeste immigranten waren volgens Europol Koerden uit Irak. Maar de verdachten zouden ook illegalen uit Afghanistan, Bangladesh, China, Iran en Turkije naar Europa hebben gesmokkeld. De Irakezen belandden doorgaans via Turkije in Scandinavië.

De immigranten zouden voor hun tocht naar Europa per persoon tussen de 6.500 en 13.000 euro hebben moeten betalen. Het geld werd meestal via telegrafische overboekingen voldaan. De opgepakte smokkelaars zijn in leeftijd tussen de 21 en 48 jaar. Onder hen zijn ook Irakezen, Turken en Marokkanen.

De hoofdverdachte in de Duitse tak van het netwerk is een 28-jarige Irakees uit Wuppertal. De Franse hoofdverdachte zou tussen juli 2007 en begin dit jaar ongeveer 280 immigranten naar Frankrijk hebben geloodst. (AP, BBC)