Sharif mag zich niet verkiesbaar stellen

De Pakistaanse oud-premier Nawaz Sharif mag donderdag niet meedoen aan een naverkiezing voor het parlement. Dat heeft het gerechtshof in Lahore gisteren besloten. Het besluit zal de politieke crisis waarin de nieuwe regering verkeert waarschijnlijk verder verdiepen.

Sharif keerde eind vorig jaar terug uit ballingschap om deel te nemen aan de parlementsverkiezingen, afgelopen februari. Dat werd hem verboden, omdat hij is veroordeeld voor de kaping van een vliegtuig in 1999, met toenmalig legerleider Musharraf aan boord. Direct na dat incident zette Musharraf premier Sharif af met een militaire coup. Na de verkiezing, waarbij Sharifs Pakistaanse Moslimliga-N (PML-N) de tweede partij werd en een regering vormde met de Pakistaanse Volkspartij (PPP), stond de kiescommissie hem alsnog toe deel te nemen aan een naverkiezing. Het gerechtshof heeft dat besluit nu weer teruggedraaid. Alleen parlementariërs kunnen aanspraak maken op het premierschap.

De PML-N ziet in het verbod de hand van president Musharraf. Die ontsloeg eind vorig jaar zestig rechters van het hooggerechtshof en de provinciale hoven, volgens velen om juridische bezwaren tegen een nieuwe presidentstermijn te voorkomen. In de coalitie wordt al weken geruzied over de manier waarop een onafhankelijke rechterlijke macht hersteld moet worden. Sharif eist heraanstelling van de oorspronkelijke rechters, PPP-leider Zardari is daartegen, mede omdat zij oude corruptieaanklachten tegen hem weer zouden kunnen oppakken. Sharif heeft zijn ministers uit het kabinet teruggetrokken. Nu dreigt hij ook zijn steun aan de PPP-regering in te trekken, aldus een woordvoerder.

De partij acht een hoger beroep bij het hooggerechtshof kansloos en bereidt straatprotesten voor. (AP, Reuters)