Servië is dichtbij Europees gezinde regering

Servië krijgt naar alle waarschijnlijkheid een regering bestaande uit pro-Europese partijen en de Socialistische Partij van Servië (SPS) van de voormalige leider Slobodan Milosevic. Gisteren maakte SPS-leider Ivica Dasic bekend dat zijn partij zou toetreden tot een coalitie onder leiding van de Democratische Partij (DS) van de Europeesgezinde president Boris Tadic.

Volgens Servische media zijn informele gesprekken over de nieuwe pro-westerse regering al in een vergevorderd stadium, waardoor de formele besprekingen, die afgelopen zaterdag begonnen, snel kunnen worden afgerond. Met steun van de nieuwe coalitiepartijen zou naar verwachting vandaag al een nieuwe parlementsvoorzitter uit de SPS-gelederen worden gekozen.

Europees Commissaris voor Uitbreiding Olli Rehn reageerde vandaag positief op de berichten uit Belgrado. „Er is een reële kans dat Servië een echte pro-Europese regering krijg en ik zie erg uit naar de samenwerking met die regering”, aldus Rehn, die ook zei dat Brussel nog wacht op een formele verklaring van Tadic over zijn pact met de Socialisten.

In het weekeinde maakte de SPS een belangrijke politieke ommezwaai die een pro-Europese regering mogelijk maakt. Bij de parlementsverkiezingen van vorige maand won het Tadic-blok de meeste stemmen, maar kwam zetels tekort om zelf een regering te kunnen vormen. De kleine SPS, die een verrassende winst boekte met 21 van de 250 zetels, kreeg een sleutelpositie. De SPS onderhandelde de afgelopen weken met twee anti-westerse partijen, de Servische Radicale Partij en de nationalistische DSS van demissionair premier Vojislav Kostunica. Maar zaterdag liepen de Socialisten over naar het Tadic-kamp.

In Belgrado denken velen dat de nieuwe coalitie door het Westen is geregisseerd. Westerse diplomaten noemden een coalitie van anti-westerse partijen met de SPS afgelopen maand een „horrorscenario” en lobbyden nadrukkelijk bij de SPS voor steun aan een westersgezinde coalitie. De SPS is meer een zakelijke lobbygroep van oudgedienden van Milosevic dan een politieke partij. Een gevoelig punt voor de SPS is de behandeling van de familie van Milosevic, die in ballingschap leeft in Rusland. (VIP, Reuters, BBC)