Russische toerist smijt met geld

Toeristen in Amsterdam hebben vorig jaar 28,5 procent meer geld uitgegeven. Vooral Russen geven grof geld uit tijdens een bezoek aan de hoofdstad, blijkt uit cijfers van Global Refund, het bedrijf dat voor taxfreewinkels de btw-teruggave regelt. In vier jaar tijd verdrievoudigden de uitgaven van Russische toeristen in Nederland. Russen, Indiërs en Brazilianen vormen de snelst groeiende kopersgroep in Amsterdam.

„Wij zien dat toeristen van buiten de Europese Unie steeds meer geld uitgeven. Het gemiddelde bedrag van de aankopen waar zij btw over terugvragen is 524 euro”, zegt Marja van Reijn, die verantwoordelijk is voor Global Refund in de Benelux. „Dat lijkt in eerste instantie heel erg hoog, maar Amsterdam staat bij buitenlanders nog steeds vooral bekend om bijvoorbeeld de diamantwinkels. Daar is 524 euro snel uitgegeven.”

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken stelde enkele weken geleden 50 miljoen euro extra ter beschikking om reizigers uit de zogenoemde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) naar Nederland te trekken. Amerikanen blijven een belangrijke kopersgroep, maar door de dure euro stagneert de groei van de Amerikaanse uitgaven wel. In 2007 groeiden de uitgaven van Amerikanen met 4 procent, tegen 17 procent in 2006. De verwachting is dat de groei van reizigers uit de VS en Japan verder zal stagneren door de dure euro.