Recessie in Europa lijkt onvermijdelijk

De economische vooruitzichten voor de eurozone worden met de dag helderder – en zorgelijker. De groei daalt en de inflatie stijgt. Een recessie is vrijwel onvermijdelijk, misschien al aan het eind van dit jaar.

De productie van de industrie- en de dienstensector is in juni gekrompen, aldus enquêtes onder inkoopmanagers. De economische groei in Frankrijk is op de terugtocht, nu de index is gedaald tot onder het punt dat de grens markeert tussen krimp en groei.

De cijfers van de grootste economie van de eurozone, Duitsland, waren betrekkelijk goed, maar dat betekent dat de niet bekendgemaakte cijfers voor de andere grote economieën, Spanje en Italië, heel slecht moeten zijn. Bovendien is de afzonderlijke Ifo-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen naar het laagste punt in tweeënhalf jaar gedaald.

De inflatie duwt de eurozone in de richting van deze inzinking. De olie- en voedselprijzen verminderen de reële koopkracht van de consument. Bedrijven zijn hun vertrouwen kwijt. Zij kampen met een zwakkere binnenlandse vraag en worden op de exportmarkten gehinderd door de kracht van de euro.

De verslechterende vooruitzichten voor de groei zouden normaal gesproken een renteverlaging waarschijnlijk maken. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) beweegt zich in de tegenovergestelde richting. De bank heeft aangegeven van plan te zijn deze maand de rente te verhogen en zou zich belachelijk maken als zij op 3 juli niet over de brug komt. Het signaal was onnodig, maar de gegevens die gisteren werden bekendgemaakt ondersteunen haar zorgen over de inflatie. Bedrijven meldden dat hun prijzen in zeventien maanden niet zo snel zijn gestegen.

De ECB zal beducht zijn voor het risico van wat zij ‘tweede ronde’-effecten noemt: het doorgeven van inflatie die afkomstig is van de grondstoffenprijzen. De bank moet zich daarnaast zorgen maken over talloze andere aspecten van de huidige economische situatie. Hoewel de sterke euro een deel van de stijging van de in dollars berekende grondstoffenprijzen heeft verzacht, staat de inflatie op een bijna tweemaal zo hoog peil als de ECB beoogt. Dat zou eigenlijk niet mogen gebeuren als de groei scherp omlaaggaat.

De combinatie van een stijgende rente, een dure munt en een onplezierig hoge inflatie duidt op een recessie. Er zal een aanzienlijke trendbreuk voor nodig zijn om die alsnog op afstand te houden.

Ian Campbell

    • Ian Campbell