Pro-Europese regering Servië met socialisten

Servië krijgt een regering, bestaande uit twee pro-Europese partijen plus de socialistische partij SPS van de voormalige leider Slobodan Milosevic. Dat heeft de SPS gisteren bekendgemaakt.

Bij de parlementsverkiezingen van vorige maand won het pro-Europees blok van president Tadic, maar het kwam zetels tekort om zelf een regering te kunnen vormen. De kleine partij van Milosevic, die een verrassende winst boekte met 21 van de 250 zetels, kreeg een sleutelpositie. Zowel het blok van Tadic als een eventuele anti-westerse coalitie van de Servische Radicale Partij en de DSS van demissionair premier Vojislav Kostunica was voor een meerderheidsregering van steun van de SPS afhankelijk. De SRS en de DSS zijn tegen toetreding van Servië tot de Europese Unie zolang de EU de onafhankelijkheid van Kosovo steunt.

Dit weekeinde was coalitievorming van de SPS met twee anti-westerse partijen stukgelopen. Gisteren maakte de SPS-leider bekend dat „het bestuur de vorming van een regering met de pro-Europese alliantie steunt”. Ivica Dacic noemde de toetreding tot een pro-westerse regering een „grote comeback voor de socialisten en de kans op een nieuwe start”.

Volgens president Tadic hebben de SPS en zijn pro-Europese blok de „verschillen uit het verleden bijgelegd”. Een officiële verdeling van de ministersposten is nog niet bekendgemaakt, maar naar verluidt mag de SPS de belangrijke posten Politie en Financiën invullen en ook de voorzitter van het parlement leveren.

In Belgrado wordt de nu ontstane coalitie door velen uitgelegd als door het Westen geregisseerd. Westerse diplomaten noemden een coalitie van anti-westerse partijen met de SPS afgelopen maand een „horrorscenario” en lobbyden nadrukkelijk bij de SPS voor steun aan een pro-Westerse coalitie. De SPS is meer een zakelijke lobbygroep van oudgedienden van Milosevic dan een politieke partij. Een gevoelig punt voor hen is de behandeling van de familie van Milosevic, die in ballingschap leeft in Rusland. (BBC, Reuters)