Ondanks Questlove klinkt Al Green alsof het 1973 is

CD POP: Al Green: Lay it down

CD POP

Al Green: Lay It Down

EMI ***

‘It’s you that I want, but it’s Him that I need’. Deze regel uit een liedje van Al Green, uit 1977, verwoordde het dilemma in Greens leven: draait het om liefde of spiritualiteit; om geloof of lust, om Hem of om haar? Te oordelen naar zijn nieuwe cd Lay It Down, is Reverend Al Green eruit: hij verkiest lichaam boven geest. Al Green (62) is de soulzanger met de krioelende falsetstem, de warmbloedige orgels en de rollende crescendo’s – al vijfendertig jaar.

Verschil met vroeger is dat Green voor de nieuwe cd samenwerkte met producer Ahmir ‘Questlove’ Thompson, bekend als drummer van The Roots, in plaats van Willie Mitchell, die hem tot 2004 produceerde. Van hiphopproducer Questlove zou je verwachten dat hij Greens geluid wil moderniseren. Maar integendeel, de muziek op Lay It Down klinkt nadrukkelijk alsof het 1973 is: een spichtige drumsound, volbloedorgels, en blazers waar je tegen aan kunt leunen, omringen Greens nog altijd opwindende uithalen.

De cd begint sterk, met prachtige nummers als Lay It Down en Take Your Time. Maar in de tweede helft zijn de composities slapper, en dan gaat Greens voortdurende geflirt storen. Misschien is het weer tijd voor bezinning.

Hester Carvalho

Al Green treedt 31 oktober op in Paradiso, Amsterdam. www.algreenmusic.com

    • Hester Carvalho