Niet iedereen gunt Hiddink z’n succes met Rusland

Na de verrassende zege op Nederland is Guus Hiddink een nationale held in Rusland. Maar bekenden van de Russische bonds-coach hebben last van zijn succes.

Het contrast kon bijna niet groter zijn voor Guus Hiddink. Als bondscoach van de Russische ploeg werd ‘Goes Gieddink’ zaterdag na het bereiken van de halve finale op het EK voetbal een nationale held in het grootste land ter wereld. In de straten van Moskou vierden de Russen een feest dat volgens assistent-bondscoach Igor Kornejev te vergelijken was met het feest aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

In Nederland kwam met de 3-1 zege van Rusland een abrupt einde aan de Oranjegekte. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking gunde Hiddink zijn zege, maar de voormalige bondscoach van Oranje merkte wederom dat er ook een keerzijde aan het succes is.

Hiddink wilde er gisteren na een training in het Zwitserse Bazel eigenlijk liever niet over praten. Toch liet hij doorschemeren dat bekenden van hem „minder prettig” bejegend waren. „Niet op mij gericht, maar op mensen uit mijn omgeving. En dat vind ik vooral heel vervelend voor hen. Het is ook iets waar je van schrikt. Verder is het niet goed om hierover te praten”, stelde Hiddink nadat hij de internationale pers uitgebreid te woord had gestaan.

Even verderop keek Kornejev nog eens terug op de wijze waarop Marco van Basten met de nederlaag was omgegaan. De oud-speler van Feyenoord vond het van „grote klasse” getuigen dat de bondscoach van het Nederlands elftal naar de kleedkamer van de Russische ploeg was gegaan. „Dat bewijst maar weer dat Marco van Basten een grote persoonlijkheid is”, stelde Kornejev. „Hij kan groots verliezen. Het was voor mij als Rus een moment om trots op te zijn.”

Kornejev, die in Nederland ook nog voor Heerenveen speelde, liet weten dat hij Hiddink zeer dankbaar is voor de geboden kans om met het nationale elftal van Rusland te werken. „De ervaring die ik hier opdoe is onbetaalbaar. Hiddink is een echte leider, die iedereen in zijn waarde laat. En hij is een groot psycholoog. Ik leer elke dag weer van hem.”

Arno Philips, een Nederlandse conditietrainer in dienst van de Russische ploeg, prees vooral de wijze waarop Hiddink communiceert. „Hij weet precies wat hij tegen iemand moet zeggen. En daar hoeft hij bijna niet over na te denken. Hiddink is echt een snelle denker”, legde Philips uit, die in het verleden ook actief was bij de nationale voetbalploegen van Zuid-Korea en Australië.

Volgens Philips werkte het steeds in het voordeel van Hiddink dat hij financieel onafhankelijk is. „Als een Russische trainer wordt ontslagen, komt hij daarna bijna niet meer aan de bak. Daar houden ze rekening mee. Hiddink gaat daarentegen volledig op zijn eigen manier te werk. Daarmee dwingt hij bij de spelers veel respect af.”

De conditietrainer zag met name in de afgelopen weken dat de Russische spelers grote vooruitgang boekten. Volgens Philips is de bondscoach erin geslaagd de spelers in een hoger tempo te laten voetballen. „In de Russische competitie is het voetbal vrij langzaam. We hebben er met allerlei programma’s voor gezorgd dat ze fit genoeg zijn om snel te spelen. Ze hebben het goed opgepikt. Het zijn geen jongens die klagen. Ze doen gewoon wat hen wordt opgedragen.”

Ondertussen probeerde Hiddink ten overstaan van zo’n honderd journalisten zelf het succes van de Russen te verklaren. In talloze talen kreeg de oefenmeester vragen voorgelegd. Met een engelengeduld stond de trainer iedereen te woord. Hij stuurde zijn spelersgroep onderwijl met de bus naar het hotel.

„Hoe ik de overwinning tegen Nederland heb gevierd? Daar hebben we natuurlijk met zijn allen heerlijk van genoten”, zei Hiddink. „We hebben een glaasje wijn en een glas champagne gedronken, meer niet. Verder zijn de flessen dicht gebleven. De spelers hebben er te veel voor opzijgezet om zich nu al helemaal te laten gaan. Ze willen meer. We gaan kijken of dat donderdag tegen Spanje lukt.”

    • Koen Greven