Mensen op sokkel Trafalgar Square

Londen, 24 juni. Op de vierde sokkel van Trafalgar Square in Londen komt honderd dagen lang elke uur iemand anders staan. Dat is het winnende idee dat de Britse beeldhouwer Antony Gormley heeft ingediend voor de lege plek op het grote plein in Londen bij de National Gallery. Op de andere drie sokkels rondom Nelsons zuil staan permanent beelden, de lege plek wordt jaarlijks anders ingevuld. Gormley, bekend van zijn Angel of the North en vanaf 12 juli exposerend in de Rotterdamse Kunsthal, wil de 2.400 mensen die een uur mogen staan via internet selecteren. Hij wil zo de verscheidenheid in het moderne Engeland aantonen. Na Gormley mag ook Yinka Shonibare een kunstwerk plaatsen. Hij heeft gekozen voor het schip van admiraal Nelson in een glazen fles. De zeilen zullen van Afrikaanse stoffen zijn, een materiaal waarmee hij vaak werkt.