Makreel-mangosalade

Voor 4 personen als voorgerecht1 teen knoflook2 verse rode chilipeperszout2 eetlepels palmsuiker2 eetlepels vissaus4 eetlepels limoensap1 grote, half rijpe mango3 kleine sjalotjes400 gram udonnoedelsplantaardige olie voor frituren300 gram gerookte makreelgrote handvol verse koriander en verse muntblaadjespaar eetlepels geroosterd pinda’s of pijnboompitten

Udonnoedels zijn in toko’s in diverse soorten verkrijgbaar. Voor dit recept gebruikte ik vacuümpakjes udonnoedels compleet met zakjes bouillonpoeder en kruiden.

Maak de dressing. Pel de knoflook en doe in een minikeukenmachine. Snijd een van de chilipepers in de lengte doormidden en verwijder het zaad. Snijd dan in stukjes en doe die bij de knoflook in de machine. Doe er een beetje zout bij en draai tot een pasta. Voeg de palmsuiker, vissaus en 2 eetlepels limoensap toe en draai kort tot alles goed gemengd is.

Schil de mango en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes van circa 5 centimeter lang. Doe ze in een ondiepe schaal en schep er het overgebleven limoensap en wat zout door. Schil de sjalotjes en snijd ze overdwars in flinterdunne plakjes. Halveer de overgebleven chilipeper in de lengte en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Snijd de chilipeper in fijne reepjes van circa 5 centimeter lang. Schep de sjalot en chilipeper om met de reepjes mango. Kook de udonnoedels circa 2 minuten in kokend water of volg de aanwijzingen op de verpakking. Houd ze even warm in het kooknat. Vul een wok of kleine frituurpan voor een derde met olie en verhit tot 170-180 graden. Snijd of breek de makreel in stukken van 3 tot 5 centimeter groot. Frituur ze circa 2 minuten in porties tot ze goudgeel zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een dubbele laag keukenpapier.

Doe vlak voor het serveren de muntblaadjes en verse koriander in de kom met het mangomengsel en meng losjes met de hand. Sprenkel er de dressing over en meng opnieuw. Schik er de stukjes makreel over en garneer met pinda’s of pijnboompitten. Verdeel de udonnoedels over vier grote soepborden. Schep er salade bovenop.

KIM MACLEAN

Morgen: restpiepers

    • Kim Maclean