Kritiek op nieuwe vrijwillige registratie lobbyisten in Brussel

Rotterdam. Vanaf gisteren kunnen lobbyisten werkzaam bij Europese instellingen in Brussel zich vrijwillig inschrijven in een register. Dit moet de werkwijze van duizenden lobbyisten doorzichtig maken. Niet-gouvernementele organisaties hebben kritiek op de instelling van een register op vrijwillige basis. ”Dit is een symbolisch gebaar, geen stap voorwaarts”, meent Erik Wesselius van ALTER-EU, die namens 160 ngo's pleit voor meer openheid over het lobbyen in Brussel. In het register dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gisteren heeft opgesteld, komen geen namen van individuele lobbyisten. Begin mei sprak het Europees Parlement zich uit voor een verplichte registratie. Eurocommissaris Siim Kallas (Fraudebestrijding) stelt dat een vrijwillig register juist beter zal werken. Een verplicht register vereist wetgeving, en dan moet er een exacte definitie komen van wat een lobbyist is. Bepaalde belangenbehartigers die daar niet inpassen kunnen dan alsnog vrij hun gang gaan. Over een jaar zal Brussel een evaluatie van het nieuwe systeem maken. Als dan blijkt dat er te weinig registraties zijn, kan het alsnog komen tot een verplichting.