Kerk wint zaak over medicijn ADHD

De weigering van het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CTBG) om een rapport openbaar te maken over mogelijke schadelijke bijwerkingen van het psychiatrische medicijn Strattera deugt niet.

Dit blijkt uit een uitspraak, gisteren, van de bestuursrechter in Amsterdam, over een WOB-verzoek (Wet openbaarheid bestuur) van de Scientology Kerk aan het CTBG om het rapport over Strattera te publiceren. Het verweer dat openbaarmaking de privacy van patiënten zou schenden, vindt de rechter niet sterk genoeg.

In Nederland wordt Strattera (van farmaceut Ely Lilly) vooral gebruikt door kinderen vanaf zes jaar die lijden aan de psychiatrische stoornis ADHD. Het is pas drie jaar op de Nederlandse markt. Het middel is populair (nu 11.000 kinderen in Nederland) omdat dit het eerste medicijn is tegen de hyperactiviteitsstoornis ADHD dat niet is gebaseerd op amfetamine. De oudere medicijnen Ritalin en Concerta, die massaal worden gebruikt, zijn dat wel.

De Scientology Kerk verzet zich wereldwijd tegen psychiatrische medicatie. Eind 2005 werd de bijsluiter bij Strattera al aangepast omdat uit nieuwe studies in Amerika was gebleken dat één op de 227 kinderen die het slikten ‘suïcidale gedachten’ kreeg. Eén kind deed een zelfmoordpoging.

Het college krijgt zes weken om een nieuwe beslissing te nemen over openbaarmaking van het rapport over Strattera. Het moet met betere argumenten tegen publicatie komen, vindt de rechter.

Eerder stelde het college dat privacygevoelige informatie over patiënten en concurrentiegevoelige productiegegevens op straat komen te liggen als het rapport openbaar wordt. De rechter weerlegt dat: „Er is overwegend sprake van klinische onderzoeksgegevens over het gebruik van Strattera en de geconstateerde bijwerkingen.” Bovendien kunnen die gevoelige gegevens worden geschrapt, stelt de rechter.

Het college stelt ook dat publicatie de relatie met de Engelse autoriteiten op dit gebied bemoeilijkt omdat het rapport afkomstig is van het Engelse college ter beoordeling van geneesmiddelen. Volgens de rechter blijkt uit de correspondentie met de Engelsen niet dat die relatie onmogelijk wordt.

Bekijk de uitspraak via nrc.nl/binnenland

    • Frederiek Weeda