Internet Weblog van de dag

Fethullah Gülen, islamgeleerde.

Islamgeleerde ‘grootste intellectueel ter wereld’. Juurd Eijsvogel signaleert in het weblog Wereld de verkiezing van de tot nu toe niet erg bekende Turkse islamgeleerde Fethullah Gülen tot grootste intellectueel ter wereld.

„Een internetstemming, georganiseerd door het Britse tijdschrijft Prospect en het Amerikaanse Foreign Policy, moest de internationale top-100 van intellectuelen opleveren. Er werden 500.000 stemmen uitgebracht, meldt The Guardian in een bericht. Gülen won – dankzij een campagne van zijn aanhangers in Turkije – met ruime voorsprong. „Gülen, 67, is known for a modernist brand of Islam. He is credited with establishing a global network of schools which preach Islam in a spirit of tolerance. He has been praised in the west for promoting dialogue and condemned Osama bin Laden as a monster after September 11.”

De hoofdredacteur van Prospect erkent dat hij nog nooit van de Turkse denker, die 60 boeken schreef, had gehoord. De aanhang van Gulen, zei hij, „made a mockery” van de verkiezing. „But the result flagged up significant political trends in Turkey. The victory of Gülen draws attention to the most important conflict in Europe, played out in Turkey between the secular nationalist establishment and the reforming Islamic democrats of the AK-party.”

Bekijk een filmpje over de Gülen-beweging op nrc.nl/wereld