Haalbaar heldendom

Enid Blyton: De vijf in een kampeerwagen

Ze zijn natuurlijk compleet achterhaald: De Vijf van Enid Blyton. Verschillende delen werden al op cd gezet en uitstekend voorgelezen door radiopresentatrice Adeline van Lier. De recentste, De vijf in een kampeerwagen (Rubinstein, 3 cd’s € 14,95) is niet minder achterhaald (oorspronkelijk verschenen in 1942), maar ook voor dit deel geldt dat de avonturen op een of andere manier nog steeds spannend zijn.

Het zou best weleens kunnen dat het het realistische karakter is dat aanspreekt. En dat terwijl de avonturen volkomen ongeloofwaardig zijn. Want wie gaat er nu met een woonwagen getrokken door het paard uit de wei uit

kamperen en waar vind je een circuskamp in de buurt van de heuvels?

Maar door de gesprekken tussen de vier, de behoefte van Georgina om een jongen te zijn (en dus George genoemd te worden) en Annie om wat langer te zijn, is er herkenning. En dan behoort de zoektocht naar spanning opeens ook tot de mogelijkheden. Niks geen fantasy of onhaalbare tovenaarsstreken: maar heldendom dat voor het grijpen ligt, en dat in de wetenschap dat het nog goed komt ook.