Friesland Vlees verliest kort geding tegen Verburg

Den Haag. Minister Verburg (Landbouw) heeft haar misleidende uitspraak over mogelijke misstanden bij Friesland Vlees in recente interviews voldoende hersteld. Dat oordeelde de rechtbank gisteren in een kort geding dat de slachterij tegen de staat had aangespannen. De rechter zegt wel dat Verburg met haar uitspraken een verkeerde indruk heeft gewekt. Het conflict tussen Verburg en Friesland Vlees is ontstaan na het televisieprogramma Buitenhof . In een interview had Verburg gezegd dat zij Friesland Vlees onder permanente poortcontrole ging stellen van de Algemene Inspectie Dienst naar aanleiding van uitspraken van een klokkeluider. In een gesprek tussen Verburg en de klokkeluider was duidelijk geworden dat die er herhaaldelijk getuige van was geweest hoe dierenartsen van de Voedsel en Waren Autoritei bij de slachterij aangeboden zieke en dode dieren doorlieten naar een abattoir van de slachterij. Voor veel verwarring zorgde de keuze van Verburg om in haar uitspraken de slachterij van Friesland Vlees in verband te brengen met de vleestransporten ernaartoe. Daarmee suggereerde zij dat zij de ”voedselveiligheid van het vlees in twijfel trok”. Maar de maatregelen van bewindsvrouw waren gericht op het transport en niet ”op de gang van zaken in de slachterij”.