Euronext naar Doha

Beursbedrijf NYSE Euronext neemt voor 250 miljoen dollar (161 miljoen euro) een belang van 25 procent in de beurs van Doha. Dat heeft NYSE Euronext vanmorgen bekendgemaakt.

Het emiraat Qatar, waar Doha de hoofdstad van is, houdt de resterende 75 procent zelf in bezit. Qatar is van plan binnen nu en drie jaar een minderheidsbelang in de beurs van Doha naar de beurs te brengen. NYSE Euronext, onder meer exploitant van de beurzen in New York, Amsterdam, Brussel en Parijs, zal de beurs van Doha bijstaan bij het opzetten van een handelsplatform voor valuta’s en derivaten.

Het aantal wederzijdse belangen van westerse beurzen en beurzen in de Golfregio neemt steeds verder toe. Zo heeft de beurs van Dubai een belang in de Amerikaanse elektronische beurs Nasdaq, die weer eigenaar is van het Scandinavische OMX. De beurs van Dubai heeft ook een belang van 20 procent in de London Stock Exchange. Het staatsfonds van Qatar heeft een belang van 25 procent in de Londense beurs.

NYSE Euronext sloot in maart een samenwerkingsverband met de beurs van Abu Dhabi, maar nam daarbij geen belang. Bestuursvoorzitter Duncan Niederauer van NYSE Euronext wees in een verklaring op het groeiende belang van de Golfregio voor de wereldwijde financiële markten. Het beursbedrijf wil vanuit Doha verder expanderen in de regio.