EU bevriest tegoeden Iraanse bank

De Europese Unie heeft gisteren besloten de tegoeden te bevriezen van de grootste Iraanse staatsbank, de Bank Melli. Daarmee voert de EU maatregelen uit waartoe de VN-Veiligheidsraad eerder heeft besloten in zijn sanctieresoluties tegen Iran.

Volgens een Iraanse analist zal de maatregel de economie verder isoleren en Iran afhankelijker maken van China. Aan de andere kant wordt het de regering makkelijker gemaakt haar economische falen te verbergen achter de sancties.

De Veiligheidsraad en de EU proberen met hun sancties Iran ertoe te dwingen zijn uraniumverrijkingsprogramma te bevriezen. Teheran kan, zo vrezen met name westerse landen, dat programma gebruiken om heimelijk een kernbom te ontwikkelen. De Iraanse regering zegt dat haar nucleaire activiteit alleen is bedoeld om energie op te wekken.

Iran veroordeelde de nieuwe maatregelen vanochtend als „illegaal” en voegde eraan toe dat het EU-besluit de diplomatieke inspanningen kan schaden die parallel aan de sancties worden ondernomen om het nucleaire probleem op te lossen. EU-buitenlandcoördinator Solana bracht tien dagen geleden een pakket verzoeningsmaatregelen mee naar Teheran. Iran zegt daarop te studeren, maar onderstreept tevens dat van opschorting van het verrijken van uranium geen sprake kan zijn.

De EU besloot eveneens tot restricties tegen individuen en bedrijven die zouden zijn betrokken bij het Iraanse nucleaire programma. Alle maatregelen werden gisteren zonder discussie aangenomen aan het begin van EU-overleg in Luxemburg. De Europese leiders waren het er vrijdag in Brussel over eens geworden. Van sancties tegen de energiesector, waarvan de Britse premier Brown eerder repte, is volgens diplomaten voorlopig geen sprake.

De Verenigde Staten overwegen een belangensectie te openen in Teheran, zo bevestigden functionarissen van het State Department gisteren een bericht van The Washington Post. Nu worden de Amerikaanse belangen door Zwitserland behartigd. Minister Rice zei gisteren geen commentaar te willen leveren op een interne discussie. Maar ze voegde eraan toe dat Washington al geruime tijd zoekt naar mogelijkheden om het Iraanse burgers makkelijker te maken om de VS te bezoeken, wat nu via het Amerikaanse consulaat in Dubai moet lopen. (AFP, Reuters, AP)