Een krokodillenei roept om zijn moeder

Krokodillen zijn zwijgzaam, maar in het ei roepen ze wél. Als ze op het punt staan uit het ei te komen, maken de ongeboren jongen een geluid dat klinkt als snel knijpen in een badeendje. Het roepen maakt dat de moederkrokodil het nest opgraaft, en dat alle nestgenoten tegelijkertijd uit het ei breken.

Hoewel al lang geleden opgemerkt was dat krokodilleneieren – net als sommige vogeleieren –geluid maken en ook wel vermoed werd dat ze dat niet voor niets doen, is het effect van eiergeluid nu pas getest, in de dierentuin ‘La Ferme aux Crocodiles’ in het Franse Pierrelatte. De resultaten verschijnen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

De onderzoekers speelden bij rijpe eieren van de Nijlkrokodil (Crocodylus niloticus) een minuut lang een bandje met eigeluid af. Al tijdens de test begonnen er eieren uit te komen, andere deden dat binnen tien minuten. Eieren die blootgesteld werden aan ruis of stilte, bleven nog uren dicht.

Vervolgens namen de biologen de moeite om een luidspreker in te graven op de plekken waar tien krokodillenvrouwtjes eerder hun nesten hadden gemaakt. Alleen het badeend-geluid was onweerstaanbaar: acht vrouwtjes begonnen met hun voorpoten direct de eieren uit te graven. Slechts één dame liet zich foppen met ruis.

Luister naar de eieren en zie een moederkrokodil graven op nrc.nl/wetenschap