een dag euro 2008

De Turkse voetbalploeg zal het morgen in de halve finale zonder doelman Volkan Demirel moeten doen. De eerste sluitpost van de Turken blijft geschorst. Zijn beroep is gisteren door de Europese voetbalunie UEFA afgewezen. Volkan Demirel kreeg in de laatste groepswedstrijd tegen Tsjechië de rode kaart omdat hij in de slotfase Jan Koller onheus bejegende. Dat leverde hem een schorsing op voor twee duels.

De positie van de Italiaanse bondscoach Roberto Donadoni staat ter discussie. De komende weken zal de Italiaanse bond een beslissing nemen over het wel of niet aanblijven van de trainer. De baas van de federatie Giancarlo Abete heeft dit gezegd na de uitschakeling van de wereldkampioen zondag door Spanje. Donadoni verlengde vlak voor het EK zijn contract met twee jaar, maar in de verbintenis is een clausule opgenomen dat de bond en de coach tussentijds de samenwerking kan beëindigen.

Scheidsrechter Roberto Rosetti mag zondag in Wenen de finale van het EK leiden. De Belg Frank de Bleeckere, ook regelmatig actief in de Nederlandse eredivisie, kreeg van de Europese voetbalbond UEFA de halve eindstrijd tussen Rusland en Spanje van donderdag toegewezen. De andere halve finale tussen Duitsland en Turkije staat morgen onder leiding van de Zwitser Massimo Busacca.

De duels op de eindronde van het EK hebben tot en met zondag ruim 1 miljoen toeschouwers naar de stadions gelokt. Na de 28ste wedstrijd, de kwartfinale Spanje - Italië, stond de teller van het bezoekersaantal op 1.000.940. Het hadden er gezien de capaciteit van de acht stadions in Oostenrijk en Zwitserland maximaal 1.140.00 kunnen zijn.

Een zeventienjarige Russische voetbalfan is afgelopen weekeinde in Moskou om het leven gekomen terwijl hij de EK-overwinning op Oranje vierde. De jongen viel van een geparkeerde vrachtwagen, waarna hij werd overreden door een auto. Volgens de krant Komsomolskaja Pravda was de jongen overmoedig geworden en verloor hij zijn evenwicht terwijl hij op de vrachtwagen stond te zwaaien met een vlag. De auto die hem overreed, maakte deel uit van een lange stoet wagens met voetbalsupporters. In Moskou gingen in de nacht na de zege op Oranje 700.000 mensen de straat op om het succes te vieren.

De officiële site van het EK breekt in vergelijking met de voorgaande edities alle records. De site www.euro2008.com kreeg liefst 250 procent meer bezoekers dan die van vier jaar geleden. In de maand juni klikten tot nu toe 42 miljoen mensen een artikel, foto of video aan.

Het CBZ, dat werkt in opdracht van werkgevers en Arbodiensten en verzuimbezoeken registreert, ontving tijdens het EK 8 procent meer aanvragen voor het controleren van ziekgemelde werknemers. Opvallend was vooral de piek in aanvragen na de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Italië. De dag na het duel kreeg CBZ 11 procent meer verzoeken.