Deloitte houdt document over Ahold achter

Accountant Deloitte houdt een intern document achter in de rechtszaak rond het boekhoudschandaal bij Ahold. Dat bleek gisteren tijdens een extra zitting in het hoger beroep van deze zaak. Deloitte heeft eerder ontkend over een dergelijk document te beschikken, maar een kleine week geleden liet de accountant het Openbaar Ministerie weten het rapport toch te hebben. De accountant beroept zich echter op het verschoningsrecht en wil het document niet afstaan.

Het gaat om een intern rapport dat Deloitte in 2004 maakte voor Amerikaanse advocaten die het bedrijf bijstonden aan het begin van de Ahold-zaak. Het beschrijft hoe de accountant te werk is gegaan bij het controleren van de boeken, en met name hoe de resultaten van dochterondernemingen zijn meegeteld in de cijfers. Ahold telde verschillende buitenlandse dochters volledig mee, terwijl later uit geheime side letters bleek dat het niet de volledige zeggenschap had.

Maar Deloitte is niet van zins het vrij te geven. „Ongeacht waar het rapport nu is en wie het heeft, wij vinden nog steeds dat hier het verschoningsrecht van toepassing is”, zegt een woordvoerder van Deloitte. „Het gaat hier namelijk om informatie die is gewisseld tussen ons als cliënt en onze advocaten. Dat is zoals bij iedere rechtszaak op basis van vertrouwelijkheid.”

Hoe het kan dat het rapport pas na vier jaar boven water komt, kan de woordvoerder van Deloitte niet goed verklaren. „Zeer onlangs is een concept van het rapport opgedoken bij ons hoofd juridische zaken, die de coördinatie van de verdediging voert. In het kader van de transparantie hebben wij dat op 12 juli aan het OM gemeld.”

Advocaat Micha Wladimiroff, die oud-bestuursvoorzitter van Ahold Cees van der Hoeven verdedigt, zegt „volkomen verrast” te zijn door het plotseling opduiken van het document. Desgevraagd zegt hij te verwachten dat het rapport „mogelijk ontlastende informatie bevat voor mijn cliënt”. Morgen zal het hof in Amsterdam beslissen of het rapport openbaar moet worden.

Reconstructie van de Ahold-zaak op nrc.nl/ahold