Commissie: dood drie brandweerlieden De Punt was onnodig

ROTTERDAM. De dood van drie brandweerlieden in De Punt op 9 mei van dit jaar mag geen ‘risico van het va k ’ worden genoemd, maar was „een te vermijden incident“.

Dit concludeert een onafhankelijke commissie van deskundigen onder voorzitterschap van hoogleraar crisisbeheersing en fysieke veiligheid Helsloot van de Vrije Universiteit in Amsterdam. In een botenloods langs de A28 bij De Punt brak op 9 mei, kort na twee uur ’s middags, een brand uit, vermoedelijk door kortsluiting. De commandant van de brandweerploeg uit Eelde die als eerste arriveerde, besloot in overleg met zijn mensen om drie van hen de loods in te laten gaan om van binnenuit de brand te bestrijden. Die beslissing heeft de commissie verbaasd. „We zien de groepsbesluitvorming om naar binnen te gaan als een van de belangrijkste vragen die het ongeval oproept“, aldus de commissie-Helsloot. Volgens de reconstructie van de deskundigen zijn de drie brandweermensen overvallen door een zeer snelle verplaatsing van een wolk giftige rook.