CIA ontfutselde Al-Qaedaleider informatie met mierzoete praat

Nadat paramilitaire huurlingen Khalid Sheikh Mohammed urenlang onder handen hadden genomen met de meest omstreden Amerikaanse verhoormethodes, was het de beurt aan Deuce Martinez. De CIA-analist bracht dan dadels mee voor het zelfverklaarde ‘meesterbrein’ achter de aanslagen van 11 september. Op kameraadschappelijke toon sprak hij met hem over het geloof , het vaderschap (waarbij de terroristentopman het betreurde dat hij zijn kinderen waarschijnlijk nooit meer zou zien), over de studietijd (beiden studeerden in de VS) en over hoe het leven is, zo vlak voor je veertigste. Door deze rol van ultieme ‘good cop’ op zich te nemen , zo berichtte The New York Times dit weekeinde, wist Martinez als geen ander binnen de inlichtingendienst het vertrouwen te winnen van het hoogste Al-Qaeda-kopstuk in Amerikaanse handen. Door eindeloos geduld te tonen wist hij ‘KSM’ veel waardevolle informatie te ontfutselen, over al uitgevoerde en geplande terreuraanslagen, aldus de krant. Om hem en andere verdachten aan de praat te krijgen, koos de CIA ervoor verhoortechnieken op hen los te laten die de VS zelf lange tijd officieel veroordeelden. Methodes die de CIA had gemodelleerd toen ze haar agenten ten tijde van de Koude Oorlog trainde om de marteltechnieken van de Russen te weerstaan. (NRC)