Bruschetta con fagioli

Ooit gegeten en nooit vergeten in een kleine osteria op een Toscaanse heuvel: geroosterd brood met bonen. Wonderlijk hoe je met zulke nederige ingrediënten zoiets lekkers kunt maken. Gebruik als het even kan Toscaanse olijfolie. Die heeft een specifiek peperige smaak. Ik houd het op deze doordeweekse dag op bonen uit blik. Natuurlijk is het nog lekkerder om de bonen zelf te koken. Doe dat vooral als je tijd en zin hebt. Cannellini (gedroogd en in blik) zijn te koop bij Italiaanse winkels. Als je er geen in de buurt hebt, gebruik dan boterbonen.

Voorgerecht voor 4 personen:

1 blik cannellini- of boterbonen (à 400 g)

2 teentjes knoflook, gepeld

½ eetlepel verse rozemarijnnaaldjes

1–2 eetlepels goede balsamicoazijn

4 eetlepels (Toscaanse) extra vergine olijfolie

optioneel: ¼ theelepel chilivlokken

4 dikke sneden landelijk brood

Spoel de blikbonen goed af onder stromend koud water. Snijd 1 teentje knoflook in flinterdunne schijfjes. Hak de rozemarijn fijn. Schep de bonen om met schijfjes knoflook, rozemarijn, olijfolie, balsamicoazijn, zout en, als je wilt, chilivlokken. Als je het lekker vindt, kun je de bonen licht kneuzen. Rooster het brood knapperig in een broodrooster of onder de grill. Halveer het tweede teentje knoflook. Wrijf met de snijkant over het geroosterde brood, terwijl het nog heet is. Halveer de bruschetta en verdeel er de bonen over.

Doe mee met de nrc.next-barbecuewedstrijd. Stuur jouw beste barbecuerecept naar nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil