Britse bank wijst bod af

De leiding van de Britse hypotheekbank Bradford & Bingley, die in moeilijkheden verkeert door de internationale kredietcrisis, heeft een overnamebod ter waarde van 400 miljoen pond (506 miljoen euro) van de Britse financier Clive Cowdery afgewezen.

Cowdery, die samenwerkt met een consortium van vier grote institutionele beleggers, waaronder Standard Life, heeft echter gisteren al laten weten niet op te geven. Hij hoopt met steun van aandeelhouders alsnog zijn zin te krijgen. Hij wil 400 miljoen pond aan nieuw kapitaal ter beschikking stellen in ruil voor 49 procent van de aandelen, waarmee Cowdery en zijn partners de feitelijke controle over de hypotheekbank zouden krijgen.

Hoewel Bradford & Bingley geen grote bank is, volgen analisten haar lotgevallen op de voet. Velen vrezen dat het bedrijf het grotere Northern Rock achternagaat. Die hypotheekbank kon vorig najaar niet meer aan haar verplichtingen voldoen en is inmiddels door de regering genationaliseerd.

De ambities van Cowdery, die zelf een fortuin van zo’n 160 miljoen pond vergaarde in de verzekeringssector, strekken overigens verder. Op den duur hoopt hij naast Bradford & Bingley tevens controle te krijgen over vier andere kleine banken. Vervolgens wil hij die samensmeden tot een meer levensvatbare en efficiënte nieuwe bank. De financier denkt 2 miljard pond nodig te hebben om dit plan te verwezenlijken, meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

De beurskoers van Bradford & Bingley, die is gespecialiseerd in hypotheken voor investeerders die woon- of kantoorruimte willen verhuren, staat al maanden onder druk. Eerder deze maand gaf de bank een winstwaarschuwing af. Ze verwachtte voor de eerste vier maanden van dit jaar een verlies van acht miljoen pond.

Bradford & Bingley had zelf al een nieuwe aandelenemissie van 258 miljoen pond voorbereid, terwijl ze bovendien met de Amerikaanse private-equitygroep Texas Pacific een investering van 179 miljoen pond in de bank was overeengekomen.

Afgelopen weekeinde bleek dat de crisis op de Britse woningmarkt aanhoudt. Op elke vijftien huizen die te koop staan is er maar één koper. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er slechts half zoveel hypotheken afgesloten als in dezelfde periode vorig jaar.