Botte rockliedjes, een gejat couplet en ideeënarmoe

cd pop The Zutons: You Can Do Anything PIAS **

cd pop

The Zutons: You Can Do Anything

PIAS **

Aan de hoes kun je het al zien: als bands de eerste letter van hun naam als voornaamste blikvanger inzetten, is er sprake van ideeënarmoe.

Op de voorkant van de nieuwe Zutons-cd staat beeldvullend een roestvrijstalen ‘Z’ in de woestijn, met vijf verslagen kijkende bandleden er omheen.

Zutons is blijkbaar een merk geworden. Een merk dat tot in lengte van dagen verbonden zal blijven met een van de hardnekkigste hits van de afgelopen jaren: Valerie, het liedje dat eerst in de uitvoering van The Zutons een hit werd, en vlak erna opnieuw, in de versie van Amy Winehouse.

Voor hun nieuwe cd vertrokken de Britse Zutons naar Los Angeles, waar onder leiding van producer George Drakoulias (die eerder werkte met Tom Petty en The Black Crowes), een album werd opgenomen die alle popaberraties van de afgelopen veertig jaar in zich verenigt: galmende productie, lusteloze koorzang, botte rockliedjes, bonkende drums en een couplet dat werd gejat van Steve Millers Fly Like An Eagle. Waar is de springerige, dwarse Zuton-stijl van weleer gebleven?

    • Hester Carvalho