Bestraling goed bij 2de prostaatkanker

rotterdam. Prostaatkankerpatiënten waarbij de kanker na een operatie toch weer terugkomt, verhogen hun overlevingskans door zich te laten bestralen. Zes jaar na de bestraling was één op de tien mannen aan prostaatkanker gestorven. Onder de mannen die afwachtten was dat één op de vijf. Bestralen heeft wel bijwerkingen. Dat schreven Amerikaanse onderzoekers vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association. Prostaatkanker groeit bijna altijd langzaam, en meestal bij oude mannen. Vaak sterven ze aan `iets anders` zonder last van de prostaatkanker te hebben. Maar niet altijd. De Nederlandse richtlijn voor de behandeling van prostaatkanker zegt dat bij een terugkeer van de tumor na een operatie bestraling kan worden overwogen. De onderzoekers dringen nu aan op die behandeling.