Bespioneerd door je eigen webcam

Kinderlokkers hebben een nieuwe manier om beelden van naakte meisjes te krijgen.

Een verdachte zit vast. De politie waarschuwt ouders.

Kinderlokkers hebben een nieuwe methode gevonden om aan naaktbeelden van meisjes te komen. De kinderlokker verspreidt een mailtje met onschuldige plaatjes dat software bevat die de webcam van het meisje kan bedienen. Zo kan hij het slachtoffer filmen in haar kamer zonder dat ze dat in de gaten heeft.

De organisatie Mijnkindonline is door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gevraagd ouders voor deze methode te waarschuwen. Aanleiding is de arrestatie van een man die tientallen meisjes tussen de 11 en 15 jaar op die manier heeft bespied. Hij nam beelden van de meisjes op in hun slaapkamer als ze zich omkleedden of als ze uit de douche kwamen. Vervolgens chanteerde de man de meisjes met de beelden. Hij eiste dat ze zich voor hem zouden uitkleden voor hun webcam omdat hij anders de stiekem gemaakte beelden zou verspreiden.

Hoe werkt het precies?

Remco Pijpers van Mijnkindonline: „Een man chat met een meisje en vraagt dan: ‘Hoe zie je eruit? Zet je webcam eens aan. Zij vraagt dan: zet jij jouw webcam ook maar aan. Hij zegt: ‘die is stuk maar ik stuur wel een foto.’ En in die foto zit software om op afstand iemands computer te besturen.” De methode bestaat al langer; drie jaar geleden is een man in Spanje gearresteerd voor verspreiding van zulke software. De KLPD wil verder niets kwijt over deze Nederlandse zaak.

Volgens Remco Pijpers van Mijnkindonline kunnen ouders voorkomen dat hun kind ongemerkt wordt gefilmd: „Ze moeten bespreken met hun kind dat beelden van de webcam in verkeerde handen kunnen vallen. Dat ze de camera daarom bijvoorbeeld in de kast moeten zetten of moeten bedekken als ze er niet bewust mee bezig zijn.”

Verder moeten ouders niet in paniek raken als blijkt dat een kind per ongeluk (of bewust) naakt is gefilmd. Pijpers: „Het moet bespreekbaar blijven. De meisjes die werden gechanteerd waren chantabel omdat ze het niet durfden te vertellen aan hun ouders.”

Lees meer over de gevaren van internet voor kinderen op: mijnkindonline.nl

    • Jan Benjamin
    • Frederiek Weeda