Beethoven horen in de week van het luisterboek

Beethoven, een luisterboek van Leo Samama

Morgen begint de week van het luisterboek. Een van de aanraders voor die week is het hoorcollege van Leo Samama, Beethoven (Home Academy, 4 cd’s, € 34,95) waarin uiteraard Beethoven als wonderkind, de sensatiezucht van zijn vader om met zijn zoon te pronken, de strategische manier waarop Beethoven zich in het muziekleven wist in te vechten, de componist als marketeer en zijn doofheid ter sprake komen. Het zijn prachtige verhalen, zeker wanneer het eind van Beethovens leven ter sprake komt: hij wist dat hij nog maar kort te leven had, was veel ziek, gefrustreerd door zijn doofheid (telkens ‘wat zegt u’ moeten vragen en notitieboekjes gebruiken om een gesprek te kunnen voeren) en besloot de plannen die hij had te bundelen tot vijf composities. En dan is hij dood, terwijl je nog maar halverwege het hoorcollege bent.

Wat volgt is misschien nog wel interessanter. Samama legt uit wat de luisteraar indertijd ervoer toen hij voor het eerst werk van Beethoven hoorde. Wat ons nu als een brave dissonant in de oren klinkt, was in die tijd een schok, verwachtingspatronen werden doorbroken en verwarring ontstond. Samama’s bewondering

tijdens het ontleedwerk van

Beethovens symfonieën spat ervan af en het slaat over op de luisteraar.