Adviseur: McCain gebaat bij aanslag

Een nieuwe terreuraanslag op Amerikaanse bodem zou volgens een van de belangrijkste adviseurs van John McCain „zeker een groot voordeel zijn” voor de Republikeinse presidentskandidaat. En de moordaanslag in december op de voormalige Pakistaanse premier Benazir Bhutto was weliswaar „betreurenswaardig”, maar heeft McCain ook geholpen de Republikeinse voorverkiezingen te winnen – want „zijn kennis en vermogen hierover te spreken onderstreepten nog eens dat dit de man is die klaar staat om Commanderin-Chief te worden”.

Charlie Black, die eerder ook al president Reagan en beide presidenten Bush adviseerde, deed die uitspraken in een interview voor een portret van McCain in het nieuwe nummer van het tijdschrift Fortune.

Een woordvoerder van McCains Democratische rivaal Barack Obama noemde de woorden van Black gisteren „een complete schande”. McCain zei dat hij zich niet kon voorstellen dat Black dit gezegd had, maar dat hij het er hoe dan ook volkomen mee oneens is. En Black zelf betuigde vervolgens zijn „diepe spijt” over zijn „ongepaste uitspraken”.

In augustus riep ook senator Hillary Clinton grote verontwaardiging over zich af, toen ze zei dat een nieuwe terreuraanslag „de Republikeinen automatisch een voordeel geeft”.

Artikel Fortune en meer over de verkiezingen via weblog van correspondent Tom-Jan Meeus: nrc.nl/race08