Activisten aan tafel bij ASMI

De activistische aandeelhouders Hermes en Fursa willen meekijken met het overnameproces van ASMI. Ze nemen deel in een zogeheten monitorgroep, waarin ook grootaandeelhouder en ASMI-oprichter Arthur del Prado zitting heeft.

Gisteravond dienden de beleggingsfondsen, gesteund door ASMI, dit voorstel in bij de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof, waar de chipmachinemaker en de aandeelhouders uitvechten wie de toekomst van het bedrijf bepaalt.

De aandeelhouders vinden dat er meer geld verdiend moet worden met de zogeheten front end-divisie, die productielijnen voor chips maakt. Uitgerekend deze divisie van ASMI heeft de belangstelling van concurrent Applied Materials, die het onderdeel wil overnemen. De Amerikanen zijn bereid tussen de 625 en 800 miljoen dollar (400 en 515 miljoen euro) voor deze tak op tafel te leggen, maar ASMI heeft het bod afgeslagen.

Hermes en Fursa willen met de monitorgroep het onderhandelingsproces nauwkeurig in de gaten houden om een zo hoog mogelijke opbrengst voor de aandeelhouders te garanderen.

Ze behouden zich daarnaast het recht voor om alsnog naar de ondernemingskamer te stappen om de beschermingsconstructie aan te vechten: ASMI heeft door de uitgifte van preferente aandelen voorkomen dat de aandeelhouders Chuck Del Prado die in maart zijn vader opvolgde als topman kunnen vervangen door een eigen kandidaat.

De beleggingsfondsen begonnen een rechtszaak voor de ondernemingskamer, maar deze besloot in die zaak voorlopig geen uitspraak te doen, maar de strijdende partijen meer tijd te geven er onderling uit te komen. De vorming van de monitorgroep is daar nu het resultaat van.

De aandeelhoudersvergadering waarin de samenstelling van de ASMI-directie wordt besproken, wordt verschoven van 15 juli naar 15 oktober.