10 miljoen mensen hebben minstens 1 miljoen

Het aantal vermogenden met een direct besteedbaar vermogen van 1 miljoen dollar of meer is vorig jaar wereldwijd met 6 procent gestegen tot 10,1 miljoen. Een jaar eerder was de stijging nog 8 procent.

Dat blijkt uit het vandaag verschenen World Wealth Report van adviesbureau Capgemini en zakenbank Merrill Lynch. Voor de teruglopende groei is voornamelijk het uitbreken van de kredietcrisis op de financiële markten verantwoordelijk. De cijfers zijn gecorrigeerd voor de gedaalde dollarkoers.

In Nederland blijft de groei in het aantal vermogenden in 2007 achter bij die in de rest van de wereld. Nederland telde in 2007 118.200 mensen die meer dan een miljoen te besteden hebben, maar dit aantal groeide nauwelijks.

Nederlandse miljonairs hebben vorig jaar niet kunnen profiteren van de bloeiende economie omdat de economische groei voornamelijk werd veroorzaakt door aardgasbaten en een gestegen export. Bovendien is de Nederlandse koopkracht aangetast door de kredietcrisis, die zorgde voor forse koersdalingen op de beurs. Het gevolg was een „defensiever beleggingsgedrag” bij Nederlandse miljonairs. Rijke beleggers investeerden hun geld liever in obligaties of andere relatief veilige beleggingen met een vaste opbrengst.

Als laatste verklaring noemen de onderzoekers het vertrek van buitenlandse investeerders uit Nederland. Nederlandse beleggers zagen de waarde van hun aandelen afnemen doordat er minder vraag was naar Nederlandse aandelen. Werd er in 2006 netto nog 17 miljard euro in Nederland geïnvesteerd door buitenlandse partijen, in 2007 haalden zij juist per saldo 29 miljard euro weg uit Nederland.

Nederland werd op de lijst van landen met de meeste rijken ingehaald door India. Nederland stond in 2007 op de vijftiende plek. In India is het aantal miljonairs in een jaar tijd van 100.000 naar 120.000 gegroeid door de sterk stijging in de waarde van aandelen in Indiase bedrijven. Indiase bedrijven zijn de laatste jaren zeer succesvol in het overnemen van bedrijven buiten India.

In Zuid-Amerika is het aantal miljonairs zeer sterk gestegen. Met name Brazilië telt meer vermogenden: hun aantal nam in 2007 met 23 procent toe, doordat het land sterk profiteert van de gestegen prijzen op de internationale voedselmarkten.