Wimbledon wil gokken in tennis aanpakken

Op de openingsdag van tennistoernooi Wimbledon kondigen de tennisautoriteiten harde maatregelen aan tegen gokpraktijken in het proftennis. Dat schrijven de Engelse kranten The Sunday Times en The Independent on Sunday aan de vooravond van het grastoernooi.

De maatregelen zouden het gevolg zijn van een onderzoeksrapport naar dubieuze tenniswedstrijden in de afgelopen zes jaar. Volgens de kranten worden acht verdachte Wimbledonpartijen genoemd, waaronder vier mannensingles van vorig jaar. In alle gevallen gaat het om niet-Britse spelers die in drie sets verloren.

Het onderzoeksrapport is geschreven door een aantal grote (online)bookmakers, waaronder Betfair. Die speelden het door naar de bestuursorganen ITF, ATP, WTA en de vier grandslamtoernooien. Een van de partijen die Betfair aan de sportautoriteiten meldde, was die tussen tennistopper Nicolai Davidenko en de veel lager gerangschikte Argentijn Martin Vassallo Arguello, in augustus vorig jaar. Op de wedstrijd – die Davidenko in de beslissende set staakte met een voetblessure – werd 5 miljoen euro ingezet, meer dan tien maal zo veel als gebruikelijk. De Rus houdt vol nergens van af te weten.

Uit het rapport blijkt dat spelers geregeld aanbiedingen krijgen om wedstrijden te verliezen. Zo sloeg de Belg Gilles Elseneer drie jaar geleden op Wimbledon het aanbod van 80.000 euro in ruil voor een nederlaag tegen de Italiaan Potito Starace af. Tennis trekt volgens de auteurs na voetbal en paardenrennen het grootste aantal gokkers van alle sporten.

De tennisautoriteiten zouden in ernstige gevallen levenslange diskwalificatie overwegen. De beveiliging in en rond de kleedkamers zou verder worden opgevoerd om mensen met kwade bedoelingen te weren.

Wie speelt er vandaag op Wimbledon? Kijk op wimbledon.org

    • Danielle Pinedo