Wilders blijft even binnen de grenzen

In Nederland duurt het allemaal wat langer, maar in Jordanië hebben haatzaaiklachten tegen Geert Wilders de rechtszaal al bereikt. Met dank aan de Jordaanse actiegroep The Messenger of Allah Unites Us die ook Nederlandse bedrijven op de huid zit (zie pagina 11).

De aangifte tegen de PVV-leider is ontvankelijk verklaard. Terwijl het Openbaar Ministerie hier rustig verder studeert op de tientallen aangiften die al bijna een half jaar op hun bureaus liggen, zal hij in Jordanië dus worden berecht.

Wilders zelf is er niet gerust op. ”Ik ga niet zelf naar Jordanië als ik word gedagvaard, dat begrijp je wel.”De kans lijkt niet groot dat een Kamerlid hier voor het uiten van zijn politieke mening zou worden aangehouden en op het vliegtuig naar het Midden-Oosten worden gezet. Maar andere landen zouden best wat minder voorzichtig met hem kunnen omspringen als hij `internationaal gesignaleerd` staat. Ook zonder uitleveringsverdrag kan een land besluiten Wilders over te dragen. Voor het Kamerlid zelf is de situatie in ieder geval reden om niet zo snel de grens over te steken.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) volgt de zaak ”nauwlettend”, zegt zijn woordvoerder. ”Het kan implicaties hebben voor de vrijheid van meningsuiting.” Verder doet de regering voorlopig niets: ”Wij zouden ook niet accepteren als een ander land zich in onze rechtsgang zou mengen.”